Jestem na diecie bezglutenowej już od kilku lat. Początkowo brakowało mi bardzo produktów z mąki pszennej. Te bezglutenowe mi nie smakowały, w dodatku były drogie i trzeba było je zamawiać tylko przez Internet. Z czasem zaczęłam piec bezglutenowe ciasta, nawet makaron mi wychodził.
Smaczny chleb bez glutenu
Problemem było dla mnie pieczywo. Zawsze zjadałam masę białego chleba, a piętka zawsze była dla mnie przysmakiem. Niestety, musiałam z niego zrezygnować. Bezglutenowe chleby często miały podejrzanie długą datę ważności – mimo iż podobno nie było tam konserwantów to i po miesiącu chleb był jak świeży. Wiedziałam, że coś jest z nim nie tak. Poza tym testowałam różne chleby i w smaku czy konsystencji tez nie były fantastyczne. Kiedy jednak zobaczyłam na polskim rynku nową markę pieczywa bezglutenowego to dałam jej szansę. Kupiłam tani chleb bezglutenowy i kilka bułeczek. Nie liczyłam na cud, szczególnie za taką cenę. Ale w pieczywie wykorzystywali inną mieszankę mąk niż wszyscy, a sam wypiek wyglądał zachęcająco. Nie mogłam nie spróbować. Okazało się jednak, że ten chlebek smakował naprawdę dobrze. Był ładnie wypieczony, miał grubszą skórkę i miękki miąższ. Nie kruszył się i nie sypał jak to często mają w zwyczaju bezglutenowe chleby.pod względem smaku pasował zarówno do sera czy kiełbasy, jak i do dżemu i jogurtu. Również zakupione przeze mnie bułeczki były bardzo smaczne. Nie miałam też po nich sensacji żołądkowych, co mnie bardzo cieszyło.
Teraz kupuję tylko chleb i bułki bezglutenowe od jednego producenta. Wiem, że to dobre i sprawdzone produkty. W składzie nie zawierają żadnej chemii, są zdrowe i nie szkodą osobom uczulonym na gluten. Na pewno polecam wszystkim bezglutenowe wypieki polskiej firmy, bo wspiera się polski biznes.