Nowości technologiczne!

Zabezpieczenie upraw podstawą satysfakcji hodowców

Elementem spędzającym sen z powiek każdego z hodowców roślin użytkowych, to przede  wszystkim pojawiające się chwasty, które niszczą hodowlę, odbierając uprawą dostęp do wody, środków odżywczych, a rozrastając się, nawet do tlenu. Ręczne pozbywanie się chwastów przerasta możliwości hodowców, planujących uprawy na szeroką skalę. Wtedy cały wysiłek byłby włożony w ochronę roślin.

Sposoby unikania rozrostu chwastów

agrotkaniny ogrodoweWśród uprawianych roślin zawsze nieodłącznie będą pojawiały się chwasty, niszczące rosnące populacje. nie gleby nasion chwastów, bądź jej zupełne odchwaszczenie jest praktycznie niemożliwe. Nasiona chwastów rozsiewające się naturalnie poprzez powiew powietrza nie są do ogarnięcia. Wyjściem ekologicznym i najprostszym jest wykorzystanie nowego rozwiązania jakim są agrotkaniny ogrodowe zwane inaczej matą ściółkarską bądź matą szkółkarską. Dzięki jej zastosowaniu chwasty nie wyrastają, ziemia ma podwyższoną temperaturę oraz skutecznie zatrzymuję wodę w gruncie, co bardzo pozytywnie wpływa na rozrost naszych upraw. Dostęp do światła mają jedynie wystające ponad poziom agrowłókniny rośliny, które są podstawą upraw. Obok mechanicznego zabezpieczenia rozrostu chwastów, oszczędza się czas hodowców herbicydami, w celu pozbycia się niepożądanych chwastów. Agrotkanina jest na rynku dostępna w wielu kolorach, oraz dostosowanych do rodzaju upraw grubości. Zróżnicowana kolorystyka dodatkowo dodaję wartości estetycznych pól uprawnych, a w szczególności małych upraw, prowadzonych przy domu. Zainwestowanie w zakup agrotkaniny to wydatek, który się zwraca, Pomyślmy chociaż o zaoszczędzonym czasie i satysfakcji z bogatych, zdrowych owoców i warzyw.

W świecie współczesnym, kiedy chemia znajduje się praktycznie w każdym pożywieniu człowiek dąży do znalezienia pokarmu, które nie tylko zaspokajały by głód, ale również były bogate w wartości odżywcze i wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Wszelkie polepszacze żywności może nadają jej lepszy wygląd i kuszą swoim smakiem, jednak jeżeli  chodzi o warunki ekologiczne jej produkcji nie są zupełnie zachowane.