Kolendra odnajduje swoje zastosowanie niemal w każdej kuchni. Jednak czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad jej działaniem? Wbrew pozorom jej zadaniem nie jest jedynie nadanie odpowiedniego, charakterystycznego smaku potrawie. Istnieje wiele innych powodów dla których warto sięgać po kolendrę. Jakich powodów?
Zastosowanie liści kolendry w potrawach
Po kolendrę sięgali już nasi dalecy przodkowie. Jednak nie wykorzystywali jej tylko i wyłącznie do potraw. Podstawową dziedziną w jakiej została wykorzystana ta roślina była medycyna. Jej liczne właściwości lecznicze sprawiają, że medycyna naturalna jasno wskazuje, że warto wzbogacić swoją dietę o kolendrę. Przede wszystkim jest ona polecana osobom borykającym się z niestrawnością. Pomaga również w walce z pasożytami jelitowymi. Jeśli więc większość Twoich posiłków kończy się niestrawnością, warto dodać liść kolendry do przygotowywanej potrawy. Nie tylko zyskamy dzięki temu niepowtarzalny smak, ale również zminimalizujemy pojawiający się problem niestrawności. W pierwszym kontakcie spożycie liści kolendry może zakończyć się traumą. W końcu pod tak niepozornymi listkami kryje się intensywny smak i zapach. Aby jednak przygoda z kolendrą szybko się nie zakończyła warto zastosować się do kilku niezwykle ważnych porad. Przede wszystkim kolendrę należy stosować z umiarem. Zbyt duża ilość w potrawie popsuje jej smak, a nas zniesmaczy do dalszego stosowania. Liście kolendry warto również dodawać do dania, na krótko przed skończeniem. Dzięki temu roślina zachowa swoje cenne właściwości.
Dodatek kolendry sprawdzi się w połączeniu z niemal każdym daniem. Wielu dodaje liście nawet do koktajli oraz soków. Warto więc posadzić kolendrę we własnej kuchni i mieć ją tuż obok bazylii czy pietruszki. Do której swoją drogą jest niesamowicie podobna.
Zainteresowany? Zajrzyj na: kociolek-smakow.pl