W mojej piekarni brakowało rąk do pracy. Mało kto chciał pracować na trzy zmiany i wstawać wcześnie rano. Brakowało pracowników, którzy znali się na wypiekach i którzy robili to z pasją. Przez to jakość moich produktów spadała, a klienci byli niezadowoleni. Po kolejnej nieudanej rekrutacji postanowiłam działać.
Profesjonalne linie do pieczywa
Przeszukiwałam cały internet w poszukiwaniu czegoś, co uratowałoby mój biznes. Myślałam, że jestem zdana na ręczną produkcję pieczywa, ale okazało się inaczej. Znalazłam dobrą firmę, która oferowała linie produkcyjne do pieczywa. Mi spodobała się linia do bułek. Byłam do tego sceptycznie nastawiona, myślałam, że trzeba będzie zmieniać recepturę ciasta, a całość będzie bardzo droga. Skontaktowałam się jednak z tą firmą, a jej pracownik rozwiał moje wątpliwości. Linia do bułek działa niezawodnie i nie zajmuje aż tak dużo miejsca. Przede wszystkim w krótkim czasie jest w stanie wyprodukować nawet kilkaset sztuk! Ręcznie zajęłoby to kilka godzin, a tu wszystko idzie taśmowo. W zależności do tego jaką linię wybiorę mogę mieć nawet taką, która będzie sypać ziarna na wierzch bułek. A w zasadzie nie tylko bułek, bo na tej samej linii mogę piec także bagietki, chałki, cebularze, drożdżówki, paluchy i wiele innych, wystarczy zmienić ustawienia i programy, a maszyna zrobi resztę. Ważne dla mnie było to, że wystarczy jedna osoba by obsługiwać taką linię. Moje problemy z brakiem pracowników wreszcie się skończą! Cała linia swoje kosztowała, ale i tak wydałam mniej niż się spodziewałam, a dostałam gwarancję na pięc lat od producenta.
Gdyby nie to, że kupiłam linię do pieczywa to nie wiem jakby wyglądał mój biznes. Teraz wszystko odbywa się automatycznie, a ja kupiłam także linię do chleba i wiele innych przydatnych maszyn. Wiem, że to inwestycja, która się szybko zwróci, więc nie żałuję żadnej decyzji.